Gaudi begrafenis

Het is vandaag 10 juni 2022, 96 jaar na het overlijden van Barcelona´s meest belangrijke architect, Antoni Gaudí. 

Op een zomerse dag als vandaag wandelde Antoni Gaudí vanuit de oude stad van Barcelona terug richting de Sagrada Familia, waaraan hij inmiddels al 43 jaar werkte.

Van de kerk, gewijd aan de heilige Familie (vandaar de naam La Sagrada Familia) stonden op dat moment 4 van de 18 torens zo goed als overeind, reikend tot een hoogte van 100m.

De laatste 20 jaar van zijn leven woonde Antoni Gaudí in het Park Güell, vanwaar hij dagelijks een wandeling maakte naar de Sagrada Familia. Deze wandeling was tegen het ind van zijn leven, inmiddels al 73 jaar oud, te lang en te tijdrovend. Zo besloot Antoni Gaudí te verhuizen en kwam hij te wonen in zijn werkruimte op het terrein van de Sagrada Familia. 

De werkruimte was uiteraard niet de beste plek om te wonen. De slechte omstandigheden waarin Gaudí leefde waren duidelijk af te lezen aan zijn uiterlijk. 

Wanneer Gaudí onderweg naar de Sagrada Familia op die noodlottige dag werd aangereden door een tram, kwam hij bewusteloos op de grond te liggen. Omstanders herkenden hem niet als die toch al befaamde architect, waar iedereen wel een mening over had. Zo belandde Gaudí als ongeïdentificeerd persoon in het armen ziekenhuis (gelegen achter de Boqueria markt). 

Uiteraard werd de architect gemist door vrienden en collega´s en werd in de loop der dagen duidelijk wat er met hem was gebeurd. Don Anton (zoals hij vaak werd genoemd) vocht voor zijn leven op een plek waar hij nooit de hulp heeft gekregen die hij zich eigenlijk wel had kunnen veroorloven. 

Gaudí overleed op 10 juni 1926 op 73 jarige leeftijd, 2 weken voor zijn verjaardag aan de gevolgen van zijn verwondingen. Zijn lichaam werd verplaatst naar de Sagrada Familia, waar hij een waardige begrafenis heeft gekregen. Sindsdien bleef men altijd doorwerken aan de Sagrada, met uitzondering van de de jaren van de burgeroorlog (1936-1940) en onlangs de tijd van de corona pandemie.

Sinds de toename van het toerisme in Barcelona en met name ook de volbrenging van het plafond van het middenschip, komt er enorm veel geld binnen voor de verdere bouw van Gaudí´s levenswerk. De kaartverkoop, de aflaat van de zonde , en de nieuwe bouwtechnologie zorgden ervoor dat men er van overtuigd was dat de Sagrada Familia 100 jaar na de dood van Gaudí zou kunnen worden volbracht in 2026.

Vanwege de Pandemie heeft de Sagrada Familia een stap op de plaats moeten maken, door het uitblijven van inkomsten van de entreekaartjes. De Sagrada Familia bleef een lange tijd dicht tijdens de Pandemie, maar gelukkig leeft het toerisme weer op sinds eind 2021 en zien we de torens van Gaudí´s meesterwerk weer groeien. 

Eind 2021 kwam er zelfs een toren bij, de Maria toren werd volbracht op 8 december 2021 en met een enorme glazen ster bekroond. Zo telt de Sagrada Familia inmiddels 9 torens en staat er in de planning voor het jaar 2022 dat er nog eens 2 torens bijkomen. Deze torens verwijzen naar 2 van de 4 evangelisten. 

10 juni blijft een dag waarop we stilstaan bij de dood van Antoni Gaudí, maar is het vooral een dag dat we uitkijken naar het volbrengen van zijn meesterwerk. Helaas wordt 2026 niet gehaald, maar hebben ze wel als streven de middelste torens, inclusief de allerhoogste toren van maar liefst 172,50 meter die verwijst naar Jezus, klaar te hebben. 

Ben je geïnteresseerd in de vooruitgang van de Sagrada Familia, dan kan je dat via de instagram en facebook pagina van Sagradafamiliatours.nl. Robb plaatst daar wekelijks nieuwe fotos en informatie op over de actuele situatie.