De hele wereld is in de ban van het Coronavirus en zo ook de Sagrada Familia. Het advies van de Sagrada Familia is duidelijk. Eet zo veel mogelijk fruit! Om het goede voorbeld te geven vertellen we in dit blog alles over de fruitmanden van de Sagrada Familia

De toren van de Maagd Maria, boven de apsis van de tempel, is momenteel 110,65 meter lang en zal 138 meter zijn wanneer voltooid. Het heeft al achttien niveaus van gespannen stenen panelen en de bouw zal binnenkort aan zijn hoogtepunt beginnen. Tegelijkertijd moet de laatste hand worden gelegd aan de rest van dit deel van de tempel, die in de wacht is gezet tijdens de bouw van de toren. Zoals de pinakels op de apsis-frontons (Het fronton is in de bouwkunde de bekroning van een gevel, venster of ingang in driehoeks- of segmentvorm.).

De eerste week van februari werden de eerste decoratieve stukken op deze frontons geplaatst, en de rest zal de komende weken binnen komen. Daarom vertellen we nu graag nu alles over deze elementen.

Fruitmand Maria toren

VAN ROZE HEUPEN NAAR DRUIVEN

Op de bovenste delen van de apsisgevel gebruikte Gaudí verschillende planten, aangelegd als een soort reling die een tuin rondom de toren van Maria creëren. En het is de vrucht van deze planten die nu op de top van de apsis-frontons gaan. Deze verbinding tussen de planten en hun fruit wordt niet alleen in dit deel van de basiliek gevonden. De frontons op de ramen van de zijbeuken hebben boombladeren en, hogerop, manden met hun fruit.

Plaatsen van fruit Maria Toren, Sagrada Familia

Deze leuning op de apsis heeft onder andere bladeren van cipressen, palm-, olijf- en rozenstruiken. Al deze bomen en planten komen uit Het lof van wijsheid in het bijbelboek Sirach of Ecclesiasticus, hoofdstuk 24 (9-19). Deze tekst was erg populair in de tijd van Gaudí. Dit is de reden waarom Gaudí ze koos en ook de vrucht van deze planten, die in een mand zitten gemaakt van de bladeren van de planten en bomen en in dezelfde tekst zijn opgenomen.

Van de planten die op de reling worden afgebeeld, is de eetbare vrucht te zien, de vrucht die de Maria aanbiedt in The Praise of Wisdom. Dus, beginnend op de hoek met de gevel van de Geboorte van Christus, zijn de eerste vruchten die we zullen zien rozenbottels, de vruchten van de wilde rozenstruik. Dan zal er een mand oleasterfruit zijn, van de oleaster of Russische olijfboom. De mand op het centrale venster, die ook de as van de tempel is, staat vol met dadels, verwijzend naar de palmbladeren die zich ook in die positie bevinden. De volgende is de mand met olijven die nu is geplaatst, overeenkomend met de olijftak hieronder. En de laatste, op de hoek met de Passion-gevel, is een mand met druiven.

De sculpturen, door het team van tempelkunstenaars, zijn in graniet, net als de frontons. Hoewel ze in grootte variëren, afhankelijk van het soort fruit, wegen ze allemaal tussen de 2 en 2,5 ton en zijn ze bijna 2 meter lang. Ze zijn ongeveer 1,3 meter breed en 1,1 meter diep.

FRUIT OM DE NAVES

Gaudí, nam het oorspronkelijke neogotische architectonische project en veranderde het in een moderner project met behulp van gereguleerde geometrie. En deze verschuiving is te zien in de tempelvensters: vanaf het niveau van de koren ontwierp de architect moderne vensters, met een elliptisch rozenvenster dat helemaal niet gebruikelijk is in kathedralen. Een driehoekig fronton omlijst elk raam met de bladeren van fruitbomen en bovenop deze frontons, is er een mand met het fruit van dezelfde boom.

De gekozen vrucht vertegenwoordigt symbolisch de vrucht of goede daden. Gaudí wilde het thema organiseren volgens de natuurlijke loop van de seizoenen waarin ze het meest worden gevonden. Dus, aan de gevel van de Geboorte van Christus, kijkend naar het oosten en naar de dageraad, hebben we lentefruit. Hier vinden we de loquats, kersen, pruimen, perziken en peren. Op de Passion-gevel hebben we appels, amandelen, vijgen, kaki en kastanjes, die tegen het einde van de dag naar het westen kijken, ook het einde van het jaar vertegenwoordigen. De laatste manden op dit niveau zijn die op de transept-vensters: aan de downhill-kant hebben we sinaasappels en aan de bergopwaartse kant granaatappels, beide herfstfruit.

Oogsten Sagrada Familia

In de centrale naaf bevindt zich een bovenste niveau van pinakels boven de frontons, 60 meter boven de grond. Hier zijn de eucharistische offers: brood en wijn. Het brood steekt boven een bundel tarwe uit, verwijzend naar de oogst waar het vandaan komt, en heeft enkele rode accenten die de papavers voorstellen die vaak in tarwevelden worden gevonden. De kelk wijn ligt bovenop een tros druiven. Het brood en de wijn wisselen elkaar af in de volgende vensters, hoewel de druiven met de wijn veranderen en verschillende soorten vertegenwoordigen: rood, wit en Muscat.