Metaalbewerking, het zat in Gaudí’s bloed

Gaudí staat bekend om zijn bijdrage in het gebied van de architectuur, en dit is grotendeels te danken aan het feit dat hij zijn diepgaande kennis van ambachtelijke beroepen in zijn werken verwerkte. Met name metaalbewerking, door stukken metaal vorm te geven met slagen van een hamer. Van jongs af aan leerde Gaudí de techniek van smeden: het verhitten van metaal en het vervolgens omvormen met een hamer tot een laatste stuk. Zijn vader en grootvaders waren namelijk pottenbakkers en deze nabijheid tot smeden gaf Gaudí een grondige kennis van het vak.

Later ontwikkelde hij ijzer technieken en ontwerpen. Zo creëerde hij producten om de gebouwen die hij ontwierp aan te vullen en te versieren, zoals tralies voor ramen, relingen, poorten en zelfs meubels. In de tuin van het Gaudí Huis Museum in Park Guell, waar de Gaudí woonde van 1906 tot 1925, is er een openluchttentoonstelling met verschillende elementen die Gaudí heeft ontworpen en gemaakt van ijzer.

Bij de Sagrada Família zien we twee kledingkasten in de westelijke sacristie die door Gaudí zijn ontworpen in hout en smeedijzer om de voorwerpen te bewaren die nodig zijn voor de mis: de ene is voor de gewaden die ministers dragen en de andere voor verschillende religieuze voorwerpen, zoals als miskelken en missalen.

Deze twee kasten werden gebruikt tot 1936, toen ze werden verbrand en bijna geheel waren verwoest. Gelukkig kon het strijkijzer op de kasten worden bewaard en opnieuw worden opgebouwd volgens het oorspronkelijke ontwerp. Vandaag zijn ze weer in gebruik. In deze video vertelt smid Enric Pla over het proces van het restaureren van de kasten en de metaalbewerkende handel, wat misschien eenvoudig lijkt, maar nauwkeurige kennis van op metaal gebaseerde materialen en smelten is vereist, evenals een zekere artistieke flair.

Bron: https://blog.sagradafamilia.org/