“Mijn klant heeft geen haast”

Gaudí refereert hiermee naar niemand minder dan God zelf. Het moet een fijne gedachten zijn geweest om geen deadline te hebben, zo kon Antoni Gaudí alle tijd nemen in het ontwerp van zijn meesterwerk.

Begin 2021 werd bekend gemaakt dat de Sagrada Familia de zelfopgelegde deadline van 2026 niet ging halen, herhaal ik deze citaat dagelijks in mijn tour “Gaudí zijn klant heeft geen haast”. Ook vertel ik daarbij dat Antoni Gaudí zelf inschatten dat de Sagrada Familia, als ze in zijn tempo door bouwden, waarschijnlijk pas klaar was in de 24ste of zelfs de 25ste eeuw. Het heelt de wonden die zijn achtergelaten door de Covid-19, waarin de Sagrada Familia gedurende het grootste deel van de Pandemie de deuren gesloten hield en dus miljoenen mis liep aan entreegelden.

Tot voor de Pandemie waren alle kenners er van overtuigd dat de Sagrada Familia in het jaar 2026 het architectonische plan klaar zou hebben. De middelste torens die verwijzen naar de 4 Evangelisten, Maria en Jezus zouden zelfs in 2022 al klaar zijn. Die overtuiging was ook niet zo gek. De bouw was in een sneltreinvaart onderweg, naar het wat voor lange tijd het onmogelijke leek, de Sagrada Familia af krijgen.

Het zijn nu voornamelijk de financiële problemen die ervoor zorgen dat de snelheid er helemaal uit is. Waar ze tot vóór alle ellende aan 6 torens tegelijk werkten, focussen ze voorlopig alleen nog maar op de toren van Maria. Het volbrengen van de toren van Maria is hoopgevend en is iets waar vele Barcelonezen naar uitkijken. Tijdens la Mercè kwam de Architect van de Sagrada Familia, Jordi Fauli, met het nieuws dat de toren van Maria op 8 december officieel klaar zal zijn en dat dit gevierd gaat worden door middel van het verlichten van de 12 puntige ster met een diameter van maarliefst 7,5 meter, die bovenop de toren van Maria komt te staan.

De deuren van de Sagrada Familia staan inmiddels alweer een aantal maanden open en zo komt de toeristenstroom weer geleidelijk op gang. De maximale capaciteit is nog wel altijd gehalveerd tot 50%. Dat betekend 1000 bezoekers per uur. Ikzelf ben ook weer bijna dagelijks in de Sagrada Familia te vinden met mijn Nederlandstalige tours. Het is heerlijk om weer te kunnen gidsen. Ten eerste omdat ik langer dan een jaar niet naar binnen kon en mijn passie alleen online kon delen. Ten tweede is het stiekem ook wel heel fijn dat er maar 50% van de bezoekers naar binnen mogen. Het voelt alsof je bijna de enige bent in Gaudí´s meesterwerk.

Vanaf 2024 wordt pas duidelijk wat voor een invloed de Pandemie heeft gehad op de Sagrada Familia. Het wordt verwacht dat we dan pas aan de oude bezoekersaantallen geraken. Nog veel onduidelijkheid, maar ga er maar vanuit dat de Sagrada Familia zo’n 4 jaar vertraging heeft opgelopen en dat de nieuwe richtlijnen staan op 2030. Of ze dat gaan halen is dan weer helemaal afhankelijk van wat er na de Pandemie nog allemaal kan gebeuren. Het belangrijkst is dat de Sagrada Familia verder wordt gebouwd en misschien is het ook juist wel goed dat het allemaal wat langer duurt, of in ieder geval dat we ons niet blijven focussen op een deadline. Zonder haast verder gaan zoals Antoní Gaudí dat graag deed lijkt de sleutel naar het volbrengen van zijn meesterwerk.

En of de Sagrada Familia af komt? Nou en of ⬇️