Focus op de Maria toren in 2021

Door de pandemie komt er in de jaren 2020 en het jaar 2021 minder geld voor de Sagrada Familia binnen, aangezien het meeste geld dat binnenkomt, vooral wordt ingezameld d.m.v. de entreegelden.

De bijna 5 miljoen mensen die in 2019 de Sagrada Familia bezochten, brachten ongeveer tussen de 100 en 130 miljoen euro op. Omdat het toerisme tijdens de pandemie over de hele wereld is stilgelegd, resulteerde dit in een flink financieel tekort met als gevolg dat de Sagrada Familia het grootste deel van het jaar niet kan worden verder gebouwd.

In september kondigde het directiebestuur van de Sagrada Familia echter aan om de constructie van de Maria toren weer op te pakken, met als doel deze op een na hoogste toren van Gaudi’s meesterwerk tegen eind 2021 te voltooien. Goed nieuws natuurlijk! We hebben nu zeker iets om naar uit te kijken.

Focus Maria Tower

De Maria toren

Van de in totaal 18 torens zal de toren van Maria de op één na hoogste van allemaal zijn en een verbazingwekkende hoogte van 138 meter bereiken. De toren van Maria is de laatste jaren snel gegroeid met de prefab-techniek. Alle panelen zijn geplaatst, dus we kunnen ons nu concentreren op de 25 meter hoge piek die wordt bekroond met een verlichte twaalfpuntige ster die ’s nachts zal oplichten.

12-puntige ster

Wanneer een ster in het christelijk geloof als symbool wordt gebruikt, is het aantal punten dat het heeft vooral belangrijk omdat het betekenis aan het teken geeft. In dit geval heeft het getal 12 een speciale symbolische betekenis in de Bijbel, vaak als volledigheid.

Zowel het Oude als het Nieuwe Testament hebben een speciale betekenis in het getal 12. In het Oude Testament staat 12 vaak voor Gods volk, omdat Israël uit 12 stammen bestond. In het Nieuwe Testament kunnen 12 de kerk vertegenwoordigen, die gebouwd was op het leven en de bediening van de 12 apostelen.

De 12-puntige ster kan ook worden gebruikt bij Driekoningen, de twaalfde dag na Kerstmis, waarop de kerk de manifestatie van Christus als de Zoon van God viert.