De toppen van de evangelisten: de symboliek van de tetramorph

De pinakels, die het bovenste gedeelte van de torens vormen, zijn altijd de meest in het oog springende, gezien hun vele kleuren en symbolische elementen. En de pinakels op de torens van de evangelisten, gemodelleerd naar de klokkentorens op de gevels van de Geboorte van Christus en de Passie, zijn geen uitzondering. Gaudi beschreef in zijn naslagwerk dat de evangelisten als vlog moesten worden gemaakt “Rond de hoofdtoren zullen er vier kleinere zijn, gewijd aan de vier evangelisten, bedekt met pinakels van een engel, een stier, een leeuw en een adelaar. ‘S Nachts zal een lichtstraal van hen op het kruis bovenop de toren van Jezus schijnen. ” Dit naslagwerk beschrijft ook duidelijk de sculpturale elementen die elk van de vier pinakels van de evangelisten zullen onderscheiden. Zo verteld het ons over de rol die Gaudí licht gaf in het uitdrukken van hoe de boodschap van Jezus Christus aan de mensen wordt doorgegeven door de vier evangelisten. Elk van de toppen van de evangelisten kijkt naar het overeenkomstige kardinale punt, dus staan ​​ze onder een hoek van 45 °. Dit betekent dat ze perfect zichtbaar zijn vanuit de vier hoeken van de tempel en tussen de gevels en de apsis-toren.

 

DE HEXAGONS: DE WOORDEN VAN LOF

De woorden van lof bevinden zich op het onderste deel van de pinakels, staan ​​7,5 meter lang en bevatten de lovende woorden Amen en Alleluia, net zoals weerspiegeld in oude documenten die het project beschrijven. Deze lovende woorden zijn dezelfde als in de zeshoeken op de daken van het middenschip. Er zijn vier lofwoorden op elke top. Het langste woord, Alleluia (uit het lied gezongen vóór het lezen van het evangelie in de mis), staat in dezelfde hoofdrichting als de toren, terwijl het kortste, Amen, loodrecht opgelegd is.

 

DE POLYHEDRON: HET LICHT VAN HET WOORD VAN GOD

Het centrale deel van het hoogtepunt is een veelvlak. Het is ingeschreven in een bol met een diameter van 3,42 meter. Het hout dat de veelvlakken bevat, is het punt waar de dunheid van de top het duidelijkst wordt opgemerkt.

De veelvlak op de torens van de evangelisten is een icosaëder, met twintig driehoekige vlakken en twaalf hoekpunten; net als de pinakels die als referentie worden gebruikt, komt er een bolvormige bobbel uit elk van zijn gezichten en zal deze worden bedekt met goudkleurig mozaïek van Venetiaans glas trencad om het te laten glanzen. Evenzo, zoals ook geldt voor de bestaande pinakels, zijn twee tegenover elkaar liggende zijden van de polyhedron, die tegenover de hoofdrichting liggen, geperforeerd en hebben binnenin lichtstralen die op het kruis projecteren en de pinakels op de toren van Jezus Christus zullen bekronen en, daarom de tempel.

 

DE TETRAMORPH: HET GEVLEUGELDE CIJFER VAN ELKE EVANGELIST

Het stambeelden bovenop de torens van de evangelistenMatthew zijn 9 meter groot. Matteüs is een engel, een man met vleugels, die de menselijkheid van de zoon van God benadrukt; Marcus is een leeuw, een symbool van macht, moed en royalty; Lucas is een stier, een nederig, kalm lastdier; en Johannes is een adelaar, die vanuit de hoogte op de wereld neerkijkt.Van elke figuur is alleen het hoofd te zien, behalve de engel, die proportioneel kleiner is en iets meer van het lichaam laat zien. Dit is het meest artistieke gedeelte, ontworpen door beeldhouwer Xavier Medina Campeny. Onder elke figuur zal er een open boek zijn dat de heilige tekst van het evangelie voorstelt, en de twee pagina’s zullen de twee letters hebben die de afkorting vormen die wordt gebruikt om die evangelist te identificeren. Wat het meest opvalt, is echter de bovenkant van de vleugels, waarvan de uiteinden op 135 meter boven de grond staan ​​en vanaf een afstand duidelijk zichtbaar zijn. De vleugels zijn gemaakt met een van de vormen van Gaudí’s laatste geometrie: een grote hyperboloïde met een elliptische dwarsdoorsnede. De pinakels zullen in totaal 22,5 meter meten, wat een zesde is van de totale hoogte van de toren en, zoals geen andere manier zou kunnen zijn, ook wordt geassocieerd met Gaudí’s basismodule.

Bron:https://blog.sagradafamilia.org