Het is bekend dat Gaudí de internationale belangstelling die de Sagrada Família zou trekken, zo voorspelde hij: “Mensen komen van overal in de wereld om te zien wat we hebben gedaan.” Meer dan een eeuw later bevestigen de cijfers het: onlangs heeft de tempel elk jaar meer dan vier miljoen bezoekers verwelkomd – twintig miljoen mensen komen per jaar langs om het gebouw van buitenaf te komen bekijken – en, zoals de architect zei, ze komen van over de hele wereld. Deze cijfers maakten de Sagrada Família het meest bezochte monument in Spanje in 2019, volgens de TripAdvisor ranglijst, en de zesde in de wereld, na het Colosseum in Rome, het Louvre in Parijs en het Vaticaanse Museum.
De redenen om de basiliek te bezoeken en alles te ontdekken over de constructie en de voortgang van de werken, momenteel in de laatste fase, verschillen net zo sterk als de bezoekers. Desalniettemin zijn er enkele veelvoorkomende redenen die in de loop der jaren onveranderd zijn gebleven en die de tempel tot een must-see maken. Met het heropenen van de Sagrada familia in zicht, na de gedwongen sluiting vanwege de Covid-19-pandemie lijkt het nu het juiste moment om eens te kijken waarom Gaudí´s meesterwerk een must see is en dat in de toekomst altijd zal blijven.
1. Architectonosch icoon
De Sagrada Família is de meest krachtige architectonische vertoning die een zeer specifieke, tumultueuze tijd in de geschiedenis vertegenwoordigt: de eeuwwisseling van de 20e eeuw toen de westerse wereld en Barcelona plotseling werden getransformeerd. De industrialisatie nam het over, evenals moderne uitvindingen, de arbeidersklasse werd geboren en er ontstonden conflicten, die de samenleving veranderden. In deze context creëerde Gaudí zijn expressieve architectuur, geboren uit die tijd met een vaste blik op de toekomst. Het modernisme was geboren, maar hij ging veel verder dan deze beweging en de daarmee verbonden formele en sierparadigma’s. De erkenning voor dit icoon, dat in het begin beperkt was, groeide vanaf de jaren vijftig en verspreidde zich over de hele wereld. Tegenwoordig heeft de basiliek zijn plaats verstevigd als een voorbeeldig voorbeeld van geweldige architectuur en een goed voorbeeld van hoe de technische expertise, artistieke expressie en berekeningen die het mogelijk maken het gebruik en het doel van het gebouw dienen, dat in dit geval is om de boodschap te verspreiden van het christelijk geloof.
2. De enige kathedraal ter wereld in aanbouw
Het is de enige grote kathedraal ter wereld die nog in aanbouw is. De bouw van kathedralen heeft altijd lang geduurd, in sommige gevallen heel lang: de Dom van Keulen (Duitsland) heeft er 632 jaar voor nodig gehad; de kathedraal van Milaan, 577 jaar; en Westminster Abbey in Londen werd in slechts 500 jaar gebouwd. Er zijn andere, niet-religieuze gebouwen die ook lang hebben gedaan over de bouw, zoals het Alhambra in Granada, dat naar schatting 600 jaar heeft geduurd, en het megalithische monument in Stonehenge (Engeland), waarvan wordt aangenomen dat het 1600 jaar heeft geduurd . In ieder geval begon het tijdperk van de kathedralen in de 12e eeuw, in een soort van bouwwoede die de groei van middeleeuwse steden gedurende drie eeuwen stimuleerde. Het fenomeen duurde echter nog langer en veel steden deden mee na de eerste golf. Er was een opeenvolging van stijlen, van romaans tot neogotisch, en we kunnen zeggen dat het tijdperk van de kathedralen ten laatste tot de 19e eeuw duurde. Er zijn echter enkele geïsoleerde gevallen van steden waar het pas in de 20e eeuw eindigde, zoals Barcelona. En daarom is de Sagrada Família, die eind 19e eeuw, aan het einde van deze periode, en de hele 20e eeuw doorging, een uitzonderlijk geval. Elke kathedraal heeft zijn eigen geschiedenis en redenen waarom het zo lang duurt om te bouwen, over het algemeen een gebrek aan geld of donaties. In het geval van onze tempel is de bouw echter aan de gang, hoewel het tempo van het werk is veranderd. De werken stopten pas volledig tussen 1936-1939, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, en nu, voor de tweede keer in meer dan een eeuw, als gevolg van de Covid-19-pandemie.
3. Het is het meesterwerk van een genie
Hoewel de hele stad afscheid nam van Gaudí toen hij stierf, werd zijn werk op dat moment niet erg gewaardeerd vanuit artistiek of architectonisch oogpunt. Het duurde jaren voordat hij de erkenning kreeg die hij echt verdient. Zijn werk is in zijn geheel uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed: zijn eerste werken werden vermeld in 1994 en de geboorte-façade en crypte van de Sagrada Família werden toegevoegd in 2005. Gaudí integreerde alle kunst die deel uitmaakt van architectuur, van structurele mechanica tot in het kleinste functionele of symbolische detail, in dit werk. Bovendien, aangezien de Sagrada Família het werk is waar hij de meeste tijd aan besteedde, praktisch zijn hele carrière als architect, toont het veel van zijn briljante hoogstandjes van andere projecten.
4. Het is de perfecte combinatie van traditie en innovatie
Deze dualiteit is aanwezig sinds de tijd van Gaudí en legt bijvoorbeeld uit hoe de centrale torens van de tempel, een enorme constructieve uitdaging, in minder dan vijf jaar kunnen worden voltooid, terwijl de steen die werd gebruikt om ze te maken de eeuwenoude ambachtelijke aanraking van de steenhouwers heeft . De technologische kant van de Sagrada Família omvat het gebruik van materialen zoals duplex staal, een type roestvrij staal dat beter bestand is tegen corrosie en een betere mechanische sterkte heeft, en technieken zoals mechanisch steensnijden. Het gaat echter ook verder dan het werk zelf, gelet op veiligheid en het jongleren met constructie, religie en toerisme. Dit alles bestaat naast ambachtelijk werk dat nergens anders te vinden is. In sommige gevallen zijn ze in feite de laatste ambachtslieden die nog technieken gebruiken waarvan we hopen dat ze zullen doorgaan nadat het werk is voltooid: van het eerder genoemde werk om de steen textuur te geven tot het tot leven brengen van de mozaïeken van de trencadís met kleuren en het smeedijzer werk aan de glas-in-loodramen, zoals die in gotische kathedralen.
5. De binnenkant zit vol spiritualiteit
Vóór 2010 trok de uitbundige buitenkant van de Sagrada Família de bezoekers aan. De architectuur annex sculptuur sprak tot iedereen die het zag en mond-tot-mondreclame verspreidde de boodschap dat het gemaakt was van levende stenen, vol met inhoud. In 2010 werd de tempel echter ingewijd als basiliek en vanaf die tijd opende de tempel zijn binnenruimte voor aanbidders, pelgrims en bezoekers, die een ruimte vonden die niemand beozocht zonder zich bewogen te voelen. Het bos van hellende stammen en takken houdt de gewelven tegen met openingen die het licht binnenlaten, alsof het door de takken van de bomen in een bos gaat, de enorme hoogte, verhoudingen en het prachtige licht- en kleurenspel van de glas-in-loodramen maken het meer dan alleen een uniek gebouw: ze maken het een ruimte vol spiritualiteit die iedereen die op bezoek is echt vast pakt en boeit.